De druk om mantelzorg te verlenen neemt toe. En hoewel dit de samenleving veel geld bespaart, stelt de overheid daar geen financiële tegemoetkoming tegenover. 73 procent van de mantelzorgers maakt extra kosten. Ook daalt het inkomen vaak omdat men minder werkt om mantelzorg te kunnen verlenen. Dat blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland.



Waardering helpt
Ik voel me gewaardeerd in mijn rol als mantelzorger, zegt 28 procent van de respondenten in de peiling die Alzheimer Nederland begin oktober 2014 gedaan heeft onder 636 mantelzorgers. Nog eens 37 procent is het enigszins met deze stelling eens. Voor tweederde van de mantelzorgers is die waardering ook belangrijk: Het helpt hen om de mantelzorg te kunnen volhouden.
Met name familieleden (66 procent), de persoon met dementie zelf (52 procent) en zorgverleners (45 procent) laten hun waardering blijken voor de zorg die de mantelzorger geeft aan de persoon met dementie. Minder waardering komt uit de kring van bekenden en buren (26 procent).

Overheid blijft achter
De overheid en werkgevers blijven volgens de mantelzorgers duidelijk achter in waardering. Werkgevers doen nog te vaak moeilijk als een mantelzorger af en toe van het werk weggeroepen wordt voor mantelzorgtaken. En de overheid legt een steeds grotere druk om mantelzorg te verlenen, maar stelt daar niets tegenover. 73 procent van de mantelzorgers maakt extra kosten: reiskosten, huishoudelijke hulp, extra was, uitgaven voor ontspannende bezigheden en hulpmiddelen om het huis aangenaam en veilig te houden voor hun naaste met dementie. Naast deze extra kosten gaat het inkomen vaak ook nog eens achteruit omdat men minder of niet meer gaat werken om mantelzorg te kunnen verlenen.

Materiële steun
'Eén van de mantelzorgers vertelde dat ze de samenleving veel geld bespaart en vraagt de overheid haar daarin financieel tegemoet te komen. Wij zien dat dit gevoel breder leeft. De overheid kan meer doen om mantelzorgers, een zwaar belaste groep, ook in materieel opzicht te ondersteunen. En vanuit de samenleving moeten we vooral onze waardering blijven geven aan mantelzorgers. Dat verdienen ze', zegt directeur Gea Broekema-Procházka van Alzheimer Nederland.

Link naar het rapport en de ansichtkaart: www.alzheimer-nederland.nl/waardering-mantelzorg


lzheimer Nederland heeft de resultaten in de vorm van een briefkaart naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd, ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg (10 november). 'Graag gedaan. Wij zorgen voor onze naaste met dementie, zorgt u voor ons?', luidt het motto op de kaart. De actie is een oproep aan overheid en politiek om mantelzorgers daadwerkelijk te hulp te schieten. 


Myreport twitter