MyReportOnline

Blasfemiewetten worden vaak gebruikt om atheïsten, humanisten en vrijdenkers aan te pakken. Hen wordt afvalligheid en godslastering verweten. Zij riskeren discriminatie, geweld, gevangenis of zelfs de dood. Godslastering en afvalligheid is in 55 landen strafbaar. In 39 landen riskeer je gevangenisstraf en in 13, vooral streng-islamitische landen, zelfs de doodstraf. Het aantal ongelovigen in de wereld groeit; religieuze agressie tegen hen ook. Ex-moslims worden vaak gediscrimineerd, bedreigd en vervolgd. In de documentaire 'Onder Ongelovigen' geven Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond en documentairemaker Dorothée Forma deze vaak vergeten groep een gezicht.In Londen ontmoet Van der Ham onder meer ex-moslima Nahla, die de religieuze dwang in Soedan ontvluchtte. Ook in Engeland ondervindt ze agressie en dat beangstigt haar. Wat haar vooral frustreert is de lafheid van zogenaamd progressief links "die niks durft te benoemen en alles goedpraat, zogenaamd uit 'respect voor hun geloof' en multiculturalisme".

Van der Ham spreekt ook met de initiatiefnemers van de eerste openlijk atheïstische vereniging in Turkije. Die ontvangen doodsbedreigingen en actieve tegenwerking van de overheid. In het officieel nog seculiere Turkije kan openlijk ongelovig zijn je je baan kosten. Toch weigeren de Turkse atheïsten ondergronds te gaan.

In Glasgow ontmoeten we Ramin, student uit Iran. Hij richtte een Schots Comité van ex-moslims op. 'Leden' zijn vooral anonieme volgers op Twitter en Facebook. Een enkeling spreekt openlijk over zijn coming out als ongelovige. "Aan mijn familie kan ik 't niet vertellen. Zij kennen atheïsten alleen uit verhalen. Het zijn goddeloze mensen, zonder ziel. Als ze horen dat ik atheïst ben worden ze gek."

Van der Ham biedt het jaarlijks uitgebrachte IHEU Freedom of Thought rapport aan bij ambassades in Den Haag en aan de Tweede Kamer. Hij vraagt aandacht voor de vrijheid om te geloven en om niét te geloven.

In 2009 initieerde van der Ham als Kamerlid de afschaffing van de Nederlandse anti-godslasteringswet. In 'Onder Ongelovigen' spreekt hij de VN-Mensenrechtenraad in Geneve toe: "Hef alle blasfemiewetten op. Religie mag nooit een excuus zijn voor haat, vervolging of geweld."

PREMIÈRE: Maandag 31 augustus 2015, 20-00 uur in 'De Balie' Amsterdam
UITZENDING: Woensdag 2 september 2015, 22.58-23.50 uur op NPO 2
DEBATTOUR: Lezing Boris van der Ham, vertoning Onder Ongelovigen en debat met de betrokken ex-moslims: 10, 15 september, 21 en 28 oktobe

De documentaire is geproduceerd door HUMAN in samenwerking met het Humanistisch Verbond. http://www.human.nl/2doc/onder-ongelovigen.html


Het Humanistisch Verbond organiseert vanaf september een documentaire-met-debat -tour Onder Ongelovigen op verschillende plaatsen in het land. zie www.onderongelovigen.nl waarop ook de trailer te zien is.


HOT TOPIC