Er zijn ruim 10.000 codes verstrekt die toegang biedt tot (het online deel) van de Taalkit DUTCH. Met dit gratis taalpakket kunnen vluchtelingen de eerste beginselen van de Nederlandse taal leren, zowel online als offline. Daarmee is de Taalkit DUTCH een gevestigd maatschappelijke initiatief voor niet-statushouders op het gebied van taal.
"De cijfers onderstrepen nog maar eens dat het leren van de taal echt voorziet in een behoefte bij deze doelgroep. En dat binnen 3 maanden na de lancering. Met de uitgereikte inlogcodes hebben we al veel vluchtelingen op weg geholpen. Ook met het papieren materiaal kunnen ze meteen aan de slag", aldus Ina den Hollander namens onderwijskundig adviesbureau en mede-initiatiefnemer CINOP.

Niets voor niets is de belofte van de Taalkit 'Taal leren vanaf dag één'. Wat dat betreft spreekt het recente SCP rapport 'Geen tijd verliezen' boekdelen. Benut de tijd in de opvang en begin zo vroeg mogelijk met Nederlands. Dat voorkomt achterstanden en latere uitkeringen, zo luidt het credo.

"Natuurlijk moet je eerst een product hebben waarmee vluchtelingen op een fatsoenlijke manier kunnen beginnen met de taal. Gewoon de eerste woorden en alledaagse zaken. Maar wat je ook nodig hebt zijn mensen die hun nek willen uitsteken. Bijvoorbeeld in Hilversum bij Crailo, waar de opvanglocatie, vrijwilligers en de bibliotheek samen een pilot hebben gedraaid met de Taalkit'', aldus Ben Vaske van mede-initiatiefnemer en educatieve multimediaontwikkelaar ETV.nl.

Vanaf het moment dat ook partijen als de Koninklijk Bibliotheek (KB) en vrijwilligerskoepel Het Begint met Taal zich landelijk aansluiten bij het Taalkit initiatief is de bal aan het rollen gegaan. Zo verstrekt de KB verstrekt de inlogcodes voor het online deel op Oefenen.nl aan bibliotheken in heel Nederland.

Minister Asscher maakte op 12 maart jl. in EenVandaag bekend dat in de komende weken 450 (taal)vrijwilligers worden getraind om asielzoekers Nederlands te gaan geven in asielzoekerscentra. Immers niet elke vrijwilliger kan zo maar taalles geven. Uit de pilot met de Taalkit DUTCH in Hilversum blijkt dat het beste resultaat wordt gehaald als vrijwilligers worden begeleid door een professionele docent.

Initiatiefnemers CINOP en ETV.nl zijn inmiddels bezig met het verbeteren van de eerste versie om de kinderziektes uit het materiaal te halen en het pakket uit te breiden. Het doel blijft hetzelfde: vluchtelingen een opstapje bieden om de taal te leren. Want niets doen is voor alle betrokken organisaties geen optie.

Meer informatie
http://www.cinopadvies.nl/89_3564_taalkit_dutch_voor_vluchtelingen.aspx

De Taalkit DUTCH is een maatschappelijk initiatief van CINOP en Stichting Expertisecentrum ETV.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek, Het begint met Taal, Ministerie van SZW, ProBiblio, Idee aan Zee, Emmia, Enzodus, Mevrouw van Mulken, Taal & Educatie/Fouke Jansen en Knup Fuhri Snethlage.

Myreport twitter