Wat mankeert bezoekers van zwembaden zo ver te gaan om het personeel te bedreigen? Als je de corona-periode bekijkt, zal een deel van het antwoord daar gevonden worden. De wilde verhalen, waar of niet waar, waarbij de overheid naar een digitale wereld wil en van het contant geld af wil, kunnen hierbij een rol spelen. Met dat in het achterhoofd slaat de paniek bij bezoekers en vooral ouders van kleine kinderen toe. Moet een kind van 6 met een pinpas naar het zwembad?

 

Laco Nederland heeft besloten haar zwembaden cashvrij te maken vanwege de veiligheid van hun personeel. Bij de bezoekers van enkele van hun zwembaden is dit in verkeerde aarde gevallen, wat heeft geleid tot bedreigingen aan het personeel. Een degelijke voorbereiding op een zo ingrijpende beslissing, en het direct leveren van alternatieven, hadden dit exces kunnen voorkomen.

Een werkgever moet altijd denken ten goede van zijn medewerkers. Laco Nederland heeft wat dit betreft gekozen voor contant geld, om zo de veiligheid van het personeel te verbeteren. Hier is natuurlijk wat van te vinden, maar het is en blijft een bedrijfsmatige keuze. Een keuze met grote gevolgen, wanneer je hoort dat er bedreigingen zijn geuit naar het personeel.

Vanuit het oogpunt van veiligheid voor het personeel is het een begrijpelijke keuze af te willen van het contant geld. Op drukke dagen kan het gebeuren dat er duizenden euro’s aan contanten binnenkomen en daar moet wel veilig mee omgegaan worden. Onder de druk van de bezoekers wordt er naar een oplossing gezocht in de vorm van een muntenautomaat. Dat is een goede oplossing, waar wat mij betreft direct aan gedacht moest worden.

 

Een zwembad is er voor sport en recreatie waarbij de hoofdtaak van het personeel is om de veiligheid te waarborgen en de bedrijfsvoering ten uitvoer te brengen. Niemand heeft het recht om personeel aan te spreken of zelfs te bedreigen als het gaat om een beslissing van hoger af. Hoewel dit voorkomen had kunnen worden als er iets langer nagedacht was over een alternatief.


Myreport twitter