MyReportOnline

Artikelindex

b_275_0_16777215_00_http___www.myreportonline.com_images_2014_harderwijk.startpagina.nl.jpgHet gebruik van Startpagina.nl als zoekmachine laat in de afgelopen 11 maanden een stijging zien. Opvallend is dat niet het unieke bereik is gestegen (slechts +0,85%), maar dat juist het aantal impressies is gestegen met 6% (bron: GFK, Dutch Digital Media Measurement via Sanoma). De on- en offline campagne die Startpagina vorig jaar is gestart, lijkt hiermee zijn vruchten af te werpen. 

In de Nationale Search Engine Monitor, het onderzoek wat sinds 2002 het zoekgedrag van Nederlandse internetgebruikers in kaart brengt, geeft sinds dit jaar e specifieke insights per device; hoe zoekt Nederland op desktop/laptop, tablet en smartphone? De eerste resultaten laten een verrassende prominente positie voor Startpagina als "zoekmachine" zien, terwijl het gebruik van Google.nl is afgenomen.Meest gebruikte zoekmachine per device
Waar in voorgaande editie 93% van de respondenten Google noemde als meest gebruikte zoekmachine, loopt dit nu uiteen van 82% op desktop tot 85% op smartphone en 86% op tablet. Ondanks deze daling is en blijft Google de absolute winnaar in zoekmachine-land, met Startpagina als runner-up. Daarnaast valt het verhoogde percentage van respondenten die geen zoekmachine gebruiken op tablet en smartphone op.

Meest gebruikte zoekmachine Nederlandse internetgebruikers

Desktop/laptop Tablet Smartphone
Google 82% 86% 85%
Startpagina 7% 3% 1%
Vinden.nl 5% 2% 1%
Bing 1% 0% 1%
Overig 1% 1% 1%
Geen zoekmachinegebruik 3% 8% 11%

Startpagina populair 50+ doelgroep
12% van de respondenten van 50 jaar en ouder geven aan Startpagina het meest te gebruiken als zoekmachine, terwijl Startpagina ondervertegenwoordigd is onder de hoger opgeleiden en jongeren. Deze groep van 50+ bevindt zich voornamelijk op desktop/laptop en is ondervertegenwoordigd op mobiele apparaten.

Startpagina.nl impressies in de lift
Het gebruik van Startpagina laat in de afgelopen 11 maanden een stijging zien. Opvallend is dat niet het unieke bereik is gestegen (slechts +0,85%), maar dat juist het aantal impressies is gestegen met 6% (bron: GFK, Dutch Digital Media Measurement via Sanoma). De on- en offline campagne die Startpagina vorig jaar is gestart, lijkt hiermee zijn vruchten af te werpen.

Resultaten Nationale Search Engine Monitor 2014
Benieuwd naar meer insights over het zoekgedrag van de Nederlandse internetgebruiker anno 2014? Bekijk hier de video waarin de highlights van het Nationale Search Engine Monitor onderzoek zijn weergegeven.Binnenland & Buitenland