Studenten onderschatten de gevolgen van een studieschuld en vinden dat het te gemakkelijk is om geld te lenen. Dat blijkt uit een debat gevoerd in de Eerste Kamer door studenten, studentenorganisaties en vertegenwoordigers van het NIBUD, HBO-raad en de NVB. Sommigen vinden zelfs dat DUO een verplichting heeft bij het beter voorlichten van studenten. De Senaatsruimte was het decor van het studentendebat "Studeren is investeren". Dit in het kader van de introductie van de website www.financieelstudieplan.nl. De Nederlandse Vereniging van Banken is van mening dat het Financieel Studieplan een goed begin zou zijn voor studenten bij het aangaan van een lening. 



Thea Hazel-Stals, directeur van de Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) : "Het is opvallend om te zien dat studenten zelf aangeven dat het soms te gemakkelijk is om geld te lenen. Dat willen ze eigenlijk niet! Met onze website krijgen HBO- en WO-studenten meer inzicht in hun inkomsten, uitgaven en eventuele studielening."

Het Financieel Studieplan is in nauwe samenwerking met partners ontwikkeld
Het Financieel Studieplan is een initiatief van de WWJB. Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staan achter dit initiatief en hebben de website mede ontwikkeld en mede gefinancierd. Bij de ontwikkeling en lancering van het Financieel Studieplan is daarnaast samengewerkt met Nibud en de jongeren- en studentenorganisaties NJR, ISO, LSVb en LKVV.

 Via de website www.financieelstudieplan.nl moet studenten meer inzicht geven in portemonnee