MyReportOnline

In Nederland wordt er in 23,6% van de vacatures gevraagd naar kennis van een taal naast het Nederlands. Dit komt overeen met iets meer dan 54.000 vacatures in de index van Adzuna.nl in oktober 2016. De top drie meest gevraagde vreemde talen in vacatures zijn Engels, Duits en Frans. Samen vormen deze drie talen 89,4% van de gevraagde vreemde talen in Nederland. Na het analyseren van meer dan 200.000 vacatures heeft zoekmachine voor vacatures Adzuna een lijst opgesteld met de meest gevraagde vreemde talen in vacatures en het gemiddelde geadverteerde salaris dat bij de talen wordt aangeboden.

 


Engels is de belangrijkste vreemde taal met meer dan 34.500 vacatures in Nederland en een aangeboden brutosalaris van Euro34.801. Van alle vacatures in Nederland vragen momenteel 14,8% van de vacatures een Engelse taalvaardigheid. Uit alle vacatures die vaardigheid in een vreemde taal vragen is 63% voor Engels. De sectoren waar Engelse taalvaardigheid het meest gevraagd worden zijn Techniek (21,1%), Verkoop (11,1%) en IT (10,8%).

Thomas De Schuyter, Country Manager van Adzuna Nederland reageert: "Binnen de IT sector is het belangrijk om een goede Engelse taalvaardigheid te beheersen mits dit gevraagd wordt in maar liefst één op de vijf vacatures. De beter betaalde vacatures die je in de IT sector kunt vinden zijn ook de oorzaak dat het gemiddelde geadverteerde brutosalaris 5,1% hoger ligt dan de aangeboden salarissen van vacatures die naar Duits vragen."

Duits
10.000 Vacatures in Nederland vragen Duitse taalvaardigheid, dit is 18,2% van alle vacatures die een vreemde taal vragen. Voor deze vacatures wordt er gemiddeld Euro33.110 als brutosalaris aangeboden. De provincies met de meeste vraag naar Duitstaligen zijn Noord-Brabant met 20,8%, Zuid-Holland met 17,0% en Gelderland met 14,2%.

"Met Duitsland als buurland zal er altijd vraag zijn naar Duitstaligen. Opvallend is wel dat er veel vraag is naar Duitstaligen in de logistieke sector voor beroepen zoals Chauffeur, Inkoper en Transportplanner. Ook in de magazijnen is er veel vraag naar werknemers die de Duitse taal machtig zijn.", reageert Thomas De Schuyter.

Frans
De derde meest gevraagde taal is Frans, met iets meer dan 4.400 vacatures of 8,2% van alle vacatures die een vreemde taal vragen. Het gemiddeld aangeboden brutosalaris ligt opmerkelijk lager dan Engels en Duits met Euro31.362. Er is voornamelijk vraag naar Franstalige in de Verkoop (25,2%), Techniek (11,2%) en Klantenservice (9,6%).

Overige
De aantallen voor niet-Europese talen zijn veel kleiner. Zo zijn er bijvoorbeeld: 95 vacatures voor werkzoekenden die Arabisch spreken, 82 voor Russisch en voor de meest gesproken taal ter wereld, het Mandarijn, zijn er slechts 59 vacatures.


Cultuur
Harderwijk
Milieu

HOT TOPIC

Binnenland & Buitenland

Geld