Op een zonnige zomerdag wordt meer gezweet dan anders. Het is verstandig om op zulke dagen minstens twee liter water op een dag te drinken. Het best is om het glas water in de buurt te hebben, zodat het snel weer gepakt kan worden. Als er minder wordt geplast dan gebruikelijk en de urine is donkerder van kleur, dan is er te weinig gedronken.

Na het drinken van een glas bier, wijn of sterke drank wordt de alcohol opgenomen door de maag en darmen en vervolgens verspreid via het bloed door het hele lichaam. De bloedvaten worden hierdoor wijder en dit levert een betere doorbloeding op. Hierdoor wordt het voor het gevoel warmer. Kleine bloedvaten in de huid gaan openstaan en daarmee wordt de kleur iets roder (blozen).

Uiteindelijk wordt de alcohol afgebroken in de lever. De afvalstoffen worden weer verwerkt door de nieren en verlaten het lichaam voor het grootste deel via de urine en voor een klein deel via zweet en adem.

 

Coördinatie en reactievermogen lopen terug
Met een klein beetje alcohol worden vooral emoties en beoordelingsvermogen beïnvloed. Mensen kunnen zich meer ontspannen voelen en het kan zelfs pijn verlagen. Bij consumptie van iets meer alcohol lopen coördinatie en reactievermogen terug. Dit is de hoofdreden dat alcohol en verkeer niet samengaan. Ook hitte zelf kan de alertheid verminderen, waardoor dit elkaar kan versterken.

Alcohol en uitdroging
Door alcohol zijn de nieren minder goed in staat hun werk te doen. Als gevolg verbruiken ze meer water. Er moet daardoor vaker worden geplast en er wordt een waterachtige urine geproduceerd. Dit vochtverlies is de belangrijkste oorzaak van een kater. Bij warm weer droog je uiteraard nog sneller uit en gaat dit proces harder. Bij het consumeren van wat minder alcohol kunnen sommige mensen al een fikse kater krijgen.

Minder alcohol drinken helpt om de effecten hiervan te verminderen. Als toch alcoholische dranken genuttigd worden tijdens warm zomerweer, dan is een plek in de schaduw aan te raden. Ook kan af en toe een glas water drinken helpen om uitdroging deels tegen te gaan. Doe geen water bij de wijn, maar drink het wel tussendoor.

Bron: Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline


Myreport twitter