Nederland stevent steeds meer af op Frans voorbeeld in aanloop naar de volgende stap in de versoepelingen. De meningen zijn zeer verdeeld wat betreft de coronapas met of zonder app. De uitgelekte stukken noemen voor nu de culturele sector en de horeca. Twee sectoren die tot nu toe gewoon zonder enige controle te betreden zijn. De persconferenties zitten zoals gewoonlijk vol verrassingen. Als Nederland daadwerkelijk Frankrijk gaat volgen zullen vanavond tijdens de persconferentie of op Rijksoverheid.nl meerdere sectoren volgen. Mogelijk kunnen ouders straks alleen naar de zwemles van hun kind met een testbewijs.

 

Zwemles is tijdens de coronaperiode een redelijk ondergeschoven kindje gebleven. Het is niet serieus genomen in Den Haag en de commerciële tak is financieel uitgekleed. Na veel pijn en moeite gaf het ministerie van VWS toe dat het reparatiebeleid was van het kabinet om zwemlessen wel doorgang te laten geven. Iets waar de gehele branche om stond de springen, want de zorgen waren qua veiligheid en financieel gezien torenhoog. De ondertoon van het kabinet en de spanningen in de branche zijn nog lang niet afgelopen. Stijgende cijfers betekent automatisch spanning bij commerciële zwemlesondernemers over een volgende lockdown. De kans is er dat de commerciële tak vanavond een nieuwe tegenslag krijgt.

 

De meningen over de coronapas zijn ruim verdeeld en voor beide kanten is wel wat te zeggen. Wat de NSWZ (Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid) keer op keer voor ogen heeft gehouden is het welzijn en de veiligheid voor de jonge kinderen. Mocht het kabinet daadwerkelijk voor een uitgebreide versie kiezen zal dit ook voor deze branche een klap zijn.

 

Indirecte druk

Ouders moeten aantonen dat zij gevaccineerd zijn of zich laten testen voor toegang om binnen hun kind om te kleden en eventueel te willen kijken bij zwemlessen. Het kabinet lijkt de ongevaccineerden onder druk te zetten door de deur dicht te gooien voor deze 1,8 miljoen mensen. Opnieuw zijn de kinderen gedupeerd. Veel ouders zullen dit ongepast vinden en het zwembad en de zwemles weer gaan vermijden omdat zij tegen dit beleid zijn. Zwemscholen zijn de dupe zonder enig recht op compensatie en alle steunmaatregelen die er gelden komen te vervallen.

 

In de aanloop naar de persconferentie maak ik mij als voorzitter van de NSWZ, zwembadeigenaar, zwemschooleigenaar en zwemonderwijzer grote zorgen. Het was een grote kluif destijds om samen met het OMT het kabinet te overtuigen van het nut van zwemles. Mogelijk moet alles weer opgestart worden om duidelijk te maken dat ouders een van de bouwstenen van het zwemlestraject zijn. Dat uitlekken is leuk, maar wees daar dan ook wat consequenter in. De zwembranche is de afgelopen 1,5 jaar onder verschillende branches gestopt. Geef duidelijkheid en laat de kinderen en indirect de zwemveiligheid hier niet de dupe van worden.


Myreport twitter