Bedrijven die cybersecurity afstemmen op hun bedrijfsdoelstellingen kunnen aanzienlijk besparen op de kosten van cyberaanvallen en tegelijkertijd hun omzetgroei verhogen en hun marktaandeel vergroten, blijkt uit nieuw onderzoek van Accenture. Dit belangrijke inzicht komt naar voren in een tijd waarin we een wereldwijde toename van cyberaanvallen waarnemen.

 

High lights uit het rapport

Uit het rapport State of Cybersecurity Resilience 2023 blijkt dat de door Accenture genoemde 'cyber transformers’, beter in staat zijn om klanttevredenheid te verbeteren en de kosten van cybersecurity-incidenten te verlagen met gemiddeld 26%.

 

"De versnelde toepassing van digitale technologieën zoals generatieve AI stelt organisaties voor uitdagingen op het gebied van cybersecurity. Deze uitdagingen worden versterkt door complexe wetgeving, geopolitieke instabiliteit en economische onzekerheid," stelt Nicole van Det, Country Managing Director bij Accenture Nederland. "Om veerkracht in deze dynamische tijden te waarborgen, is het cruciaal dat organisaties cybersecurity stevig integreren in hun digitale transformatie-inspanningen."

 

Wat onderscheidt cyber transformers

Er zijn vier kenmerken die cyber transformers onderscheiden van andere bedrijven:

Ze integreren cybersecurity en risicobeheer.
Ze gebruiken cybersecurity-as-a-service om de beveiliging te verbeteren
Ze nemen maatregelen om hun ecosysteem of supply chain-partners te beschermen.
Automatisering is een belangrijk onderdeel van hun cybersecurity-programma’s.
Verbeteringen nodig

"Hoewel organisaties stappen zetten om cybersecurity-programma's beter af te stemmen op bedrijfsdoelstellingen, is er nog veel ruimte voor verbetering. Meer dan 60% blijft het slachtoffer van succesvolle cyberaanvallen van buitenaf," zegt Tim Reijnders, Security Lead bij Accenture Nederland.

 

De weg voorwaarts

Het rapport onderstreept het belang van drie acties op het gebied van cybersecurity om de slagingskans van digitale transformaties te verhogen. Deze omvatten het inbouwen van cybersecurity-checks voordat nieuwe diensten of producten worden gelanceerd, het gefaseerd integreren van cybersecurity-maatregelen en het benoemen van een verantwoordelijke voor cybersecurity.


Myreport twitter