MyReportOnline

stukje geld van de DNBRuim zeven op de tien Nederlanders zien niets in het plan van Wopke Hoekstra om cashbetalingen boven de € 3.000 te verbieden. 42% geeft aan weleens zo’n bedrag contant af te rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab onder ruim 1.000 Nederlanders. Tegenstanders vinden de maatregel die Hoekstra maandag aankondigde vooral onnodig betuttelend. Velen zien het als symptoombestrijding en roepen Hoekstra op om andere manieren te verzinnen om criminaliteit aan te pakken.

 

Van alle ondervraagden geeft 42% aan weleens iets afgerekend te hebben met meer dan € 3.000 aan contant geld. 11% doet dit zelfs regelmatig tot vaak. Het gaat dan voornamelijk om de aankoop van een tweedehands auto of andere gebruikte spullen, bijvoorbeeld via Marktplaats.

 

Wél meerderheid voor afschaffen van het 500 eurobiljet

Hoekstra wil ook dat het 500 eurobiljet verdwijnt. Deze wordt sinds 2019 niet meer gedrukt, maar het is nog wel een wettig betaalmiddel. 58% van alle ondervraagden steunt het plan om dit briefje af te schaffen.

 

Voorstanders van het afschaffen geven vooral aan dat dit biljet praktisch nergens meer geaccepteerd wordt. Zij vinden het daarom onnodig om deze in omloop te houden, zeker als het criminaliteit stimuleert. 79% van de ondervraagden geeft aan nog nooit een briefje van 500 gebruikt.

 

Veel geldopnames boven de € 500 per transactie

Overigens zien we bij Knab dat klanten steeds vaker grote bedragen opnemen. Uit onze transactiedata blijkt dat zakelijke klanten dit jaar in 17% van de gevallen meer dan € 500 per transactie uit de muur halen. Bij particuliere klanten gaat dat om 9%. In 2017 lag dat percentage bij zakelijke klanten nog op 7% en bij particulieren op 4%.

Casper Zwart, Eindredacteur en opiniepeiler Knab ondernemerspanel, Knab


Binnenland & Buitenland