Staatssecretaris van Rijn overlegt met de sociale partners over een zorgakkoord. Daarbij wordt o.a. gesproken over de voorgenomen bezuinigingen in de thuiszorg. Het budget voor hulp in het huishouden zou met 75% verlaagd moeten worden, zo staat er in het regeerakkoord. AbvaKabo FNV vreest dat 100.000 hulpen in het huishouden en thuishulpen hun baan zullen verliezen. Mensen die nu hulp hebben in de huishouding raken deze hulp kwijt. Dat verhoudt zich slecht met het beleid van de regering om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.



De Centrale Ondernemingsraad van zorgorganisatie Thebe in Brabant heeft gezocht naar een nieuw perspectief voor hulpen in het huishouden en thuishulpen. Die hebben we ook gevonden. We hebben een aanpak bedacht waarbij:
1) De werkgelegenheid voor thuishulpen behouden blijft
2) De dienstverlening aan de cliënt gecontinueerd wordt
3) Grote afvloeiingskosten voor thuiszorgorganisaties kunnen worden voorkomen
4) En bovendien kan de bezuiniging grotendeels gerealiseerd worden.

Er bestaat een regeling dienstverlening aan huis. In het kader van deze regeling mogen mensen maximaal 43 weken 12 uur per week diensten verrichten zonder dat daarover belasting en sociale premies behoeven te worden betaald.

In het kader van deze regeling zouden hulpen in het huishouden en thuishulpen (die gemiddeld 13 uur per week werken) een rechtstreekse relatie aan kunnen gaan met de cliënt. Om te bemiddelen tussen vraag en aanbod richten de thuishulpen een netwerkorganisatie op. Hulp inroepen via deze netwerkorganisatie verzekert de cliënt van een professionele en betrouwbare hulp; hulpen in het huishouden en thuishulpen die weten hoe ze met ouderen moeten omgaan, die tekortkomingen kunnen signaleren en die onderdeel uitmaken van een zorgnetwerk waardoor de continuïteit van de dienstverlening gegarandeerd kan worden.
De hulp in het huishouden en de thuishulp is dan niet meer in loondienst maar heeft ook niet de administratieve beslommeringen die bij zelfstandigheid horen. Met een geringe uitbreiding van de regeling dienstverlening aan huis is deze situatie relatief eenvoudig te realiseren. In het kader van deze regeling zouden hulpen in het huishouden en thuishulpen gedurende 52 weken gemiddeld 15 uur per week diensten moeten mogen verrichten.

De voordelen zijn groot:
- Hulpen in het huishouden en thuishulpen houden iets meer salaris over en kunnen zelf afspraken maken met de cliënt waardoor hun werk veelzijdiger kan worden.
- Mensen die nu hulp hebben kunnen deze hulp houden. Voor de groep tot een modaal inkomen nemen de kosten wel iets toe maar het alternatief is dat zij geen hulp meer hebben.
- Gemeenten hebben een groot voordeel omdat de zorg gecontinueerd wordt en omdat wordt voorkomen dat mensen werkloos worden.
- De thuiszorgorganisatie moet wel investeren in het mogelijk maken van deze situatie maar deze kosten zijn vele malen lager dan de afvloeiingskosten als thuishulpen moeten worden ontslagen.
- Het sluit aan bij het beleid om mensen langer zelfstandig te laten wonen en initiatieven die betrekking hebben op het versterken van de zelfredzaamheid van burgers.
- Het biedt een duurzaam alternatief en dat is beter dan om de paar jaar geconfronteerd te worden met bezuinigingen.

Als staatssecretaris van Rijn, de vakbonden en de werkgevers een zorgakkoord willen sluiten zouden zij er verstandig aan doen om dit nieuwe perspectief te betrekken bij dit akkoord.

Marjan den Bok
Vice voorzitter centrale ondernemingsraad Thebe


Myreport twitter