ridder-1.png
De riddertijd keert zaterdag 14 september helemaal terug in Hanzestad Kampen. De eeuwenoude binnenstad vormt dan een schitterend decor voor een grote middeleeuwse veldslag, een rechtszaak, internationale tentenkampen en een grote parade. Daarmee beeldt Kampen op unieke wijze het landelijke thema 'Macht en Pracht' van Open Monumentendag uit.
Dat Kampen in de Hanzetijd een rijke en machtige stad was, is overal zichtbaar: het prachtige stadsfront, mooie pleinen, vele kerken, torens, honderden monumenten en veel meer. Kortom, een prachtig decor aan de IJssel voor de ruim 250 middeleeuwse figuranten, die daar hun tenten opslaan. Daarmee is Open Monumentendag niet alleen geschikt voor liefhebbers van oude gebouwen.

Maaltijd
Het ridderspektakel begint al op vrijdagavond als op het Van Heutszplein een grote middeleeuwse maaltijd wordt geserveerd aan deelnemers en sponsors van die dag met als speciale gast de burgemeesters van Kampen en Nijmegen. Uiteraard, vindt er dan een openingsact plaats als ridders uit Kampen, Nijmegen en het Duitse Soest met elkaar op de vuist gaan. De loco-burgemeester van de Duitse Hanzestad is de volgende dag aanwezig.

Demonstraties
Tijdens Open Monumentendag bruist de Kamper binnenstad over de hele lengte van de Oudestraat - maar liefst één kilometer - van de ridders en middeleeuwse gezelschappen. Zij verzorgen demonstraties en optredens van Bovenkerk tot Koggewerf en op de IJsselkade. Bezoekers krijgen daardoor een goed beeld van hoe het leven er een paar honderd jaar geleden uitzag.

Veldslag
Hoogtepunt van 'Macht & Pracht' is de circa één uur durende veldslag, die om 16.30 uur van start gaat op het langs de IJssel gelegen Van Heutszplein. De ridders halen alles uit de kast om de overwinning te behalen. Het middeleeuwse schip de Kamper Kogge speelt daarbij een prominente rol. "Deze veldslag wordt een groot spektakel met zwaarbewapende ridders", zegt Ridder Dolf van de Ridders van de IJssel. Van de veldslag wordt verslag gedaan door een voorlezer, die het publiek precies uitlegt wat er op het strijdtoneel gebeurt.

Rechtspraak
Ook het toneelstuk 'De Rechtspraak', dat met historische feiten uit het stadsarchief speciaal voor Kampen is geschreven, is de moeite waard. Schipper Klaas van de Kamper Kogge heeft opdracht om iemand om te brengen, maar wordt zelf vermoord. De verdachten worden achter de tralies op een kar door de Oudestraat vervoerd voor de rechtspraak en berechting. Ridder Dolf: "Het huidige college van Burgemeester en Wethouders speelt de hoofdrol in de berechting. Daaraan komt uiteraard - net als in de middeleeuwen - een schavot te pas, waarop de koppen van misdadigers zullen rollen." Toneelstuk De Rechtspraak speelt zich af op verschillende locaties. Het duurt circa een uur en wordt om 11.00 en 14.30 uur opgevoerd. Het bestaat uit het misdrijf (Van Heutszplein), de rechtspraak (Koeplein) en de berechting op de Koornmarkt.

Kanonnen
De hele dag presenteren zich vele middeleeuwse genootschappen uit heel Nederland en zelfs België en Duitsland aan het publiek. Zo is de Compagnie van Brederode met hun kanonnen te bewonderen op de Koggewerf. Over de hele Oudestraat en op aanliggende pleinen staan kampementen van onder meer Ridders van de IJssel, Graven van Holland, Compagnie van Brederode, Silveren Swaen, het St. Michaëlsgilde, Susato uit het Duitse Soest en Pendragon uit België. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam geeft met zo'n 35 acteurs doorlopend voorstellingen op het Koeplein. Zelfs de marktkooplui van de zaterdagmarkt op de Plantage kleden zich middeleeuws. Om 13.00 uur is er een grote parade van de middeleeuwse gezelschappen over de volledige lengte van de Oudestraat.

Gezin
Door groot uit te pakken met dit middeleeuwse spektakel, wil Kampen extra bezoekers naar de historische binnenstad trekken. "Dit spectaculaire ridderevenement maakt Open Monumentendag niet alleen spectaculair voor het publiek dat normaal op de monumenten afkomt, maar ook voor het hele gezin", aldus de organisatoren van de Steck en Ridders van de IJssel.

 

b_225_0_16777215_0_0_images_2012_ridder-2.jpg