Uit het kerstonderzoek van 2014, door Hallmark Cards gehouden onder ruim 54.000 Nederlanders, blijkt dat 89% van de ondervraagden dit jaar van plan is kerstkaarten te versturen. De kerstkaart blijkt onlosmakelijk verbonden met de koude decembermaand waarin we stilstaan bij onze vriendschappen en relaties. 

De periode waarin het merendeel van de ondervraagden kerstkaarten koopt, ligt dit jaar tussen 10 en 15 december. De meeste kerstkaarten worden in de winkel gekocht, wel blijken steeds meer mensen ook online hun kerstkaarten te versturen. Nederlanders zijn in december van plan om gemiddeld 37 kerstkaarten te versturen. Opvallend is dat zij zelf 31 kerstkaarten denken te ontvangen. Echter, het versturen van kerstkaarten blijkt belangrijker te zijn dan het ontvangen ervan.

Daarnaast spelen kerstkaarten een belangrijke rol in het onderhouden van sociale relaties. Meer dan 90% van de ondervraagden die kerstkaarten verstuurt, stuurt deze naar familieleden. Goede vrienden staan op een tweede plek (89,1%). Ook kennissen en collega's (68,5%) kunnen dit jaar een mooie kerstkaart verwachten.

De belangrijkste redenen voor het versturen van kerstkaarten zijn het uiten van vriendschap (55,7%) en mensen een hart onder de riem te steken (20,3%). Bovendien blijkt uit het onderzoek dat het merendeel van de ondervraagden een persoonlijke boodschap in de kerstkaart schrijft (59,2%) tegenover (12,3%) die alleen een naam als afzender op de kaart zet.

Kortom, een kerstkaart blijkt nog steeds te worden gewaardeerd. Ook het bewaren van de kerstkaarten blijft anno 2014 populair. Maar liefst 91% van de ondervraagden geeft aan de ontvangen kerstkaarten op te hangen of neer te zetten.

Hallmark Cards Nederland is onderdeel van Hallmark Cards Continental Europe. De grootste leverancier van wenskaarten in de Benelux. Jaarlijks vinden miljoenen wenskaarten van Hallmark Cards hun weg naar de consument. Door middel van wenskaarten - al dan niet digitaal - wil Hallmark Cards een bijdrage leveren aan het bevorderen van de communicatie tussen mensen, en het tonen van gevoelens, zoals liefde en vriendschap. Hallmark Cards Continental Europe is onderdeel van het Amerikaanse Hallmark Cards - concern.