Met het aanbreken van de gure herfst- en wintermaanden wordt de natuurlijke weerstand op de proef gesteld. Dat vitamines 'een' rol spelen in het op peil houden van de weerstand is weliswaar bekend, maar juiste kennis ontbreekt bij Nederlanders. Feit en fabel worden dikwijls door elkaar gehaald en men vertrouwt bovenal op Dokter Google.



Eén op de vijf richt zich tot het wereldwijde web voor het inwinnen van gezondheidstips in tegenstelling tot advies van drogist of huisarts. Bijna de helft vindt zelf het gezondheidswiel opnieuw uit. Dit en meer blijkt uit onderzoek van vitaminefabrikant ROTER onder ruim 750 Nederlanders. 

Vitamine C: feit en fabel
Feit is dat het menselijk lichaam niet in staat is om zelf vitamine C aan te maken. De enige vitaminen die het lichaam zelf aanmaakt zijn vitamine D en K. Toch denkt bijna 30% dat ons lichaam zelf de vitamine aanmaakt. Een fabel. 83% weet dat vitamine C belangrijk is voor een goede weerstand, maar welke rol ze spelen in het op peil houden van de weerstand lijkt onbekend. "Vitamine C zorgt voor goede weerstand, mits het voldoende en regelmatig wordt ingenomen. Je kunt geen voorraadje vitamine C aanleggen, dus dagelijkse inname is belangrijk," licht Tjen Schifferstein, directeur van ROTER toe.

Leugentje om gezonde bestwil?
Nederlanders vertrouwen erop voldoende vitamine C binnen te krijgen door gevarieerd te eten (65%) en vers boven diepvries te verkiezen (41%). De grote meerderheid zegt dagelijks voldoende groenten (twee ons) en fruit (twee stuks) tot zich te nemen. Uit voedselconsumptiegegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu blijkt echter het tegendeel. Maximaal 14% van de volwassenen in Nederland eet dagelijks voldoende groenten en maximaal 26% neemt voldoende fruit tot zich; de rest haalt de aanbevolen hoeveelheid niet.

Weer en weerstandkennis
Onbekend is dat de kou en minder zonneschijn in herfst en winter effect hebben op de weerstand. Minder dan een kwart van de Nederlanders bemerkt een lage weerstand bij zichzelf als het kouder wordt. Eén op de vijf zegt zelfs dat de weerstand altijd op peil is. Toch vormen de maanden oktober tot en met februari de top 5 in vitaminebehoefte gedurende het jaar. "We blijven nuchtere Hollanders die wel tegen een stootje menen te kunnen. Maar de kennis blijft beneden peil," vervolgt Schifferstein. Doordat de dagen korter en donkerder worden maakt het lichaam minder vitamine D aan. Een lage weerstand wordt veroorzaakt door een te lage kalkspiegel - vitamine D tekort - vermoeidheid, stress en vitaminetekort. En met een lage weerstand ben je sneller vatbaar voor griep en verkoudheid.

Griepvirus tast kennis aan
De vitaminekennis schiet op meer terreinen tekort. Bijna 40% meent dat vitamine C tabletten de duur van griep niet verkort. Onjuist. Het gaat zelfs verder: vitamine C is een voorwaarde om griep voor te blijven. "Vitamine C zorgt - net als vitamine A - voor een goede weerstand, een voorwaarde om griep te voorkomen," licht Tjen Schifferstein toe. Opvallend is dat slechts 18% regelmatig vitamine C tabletten gebruikt. Dit terwijl Nederlanders zich doorgaans gezonder voelen (63%) en ze zich ook daadwerkelijk minder snel grieperig voelen (58%) wanneer ze vitamine C innemen. 

Vitaminegedrag
Nederlanders geven aan dat hun vitaminebehoefte het grootst is in geval van lage weerstand en hoge vermoeidheid. Belangrijkste redenen om vitamine C tabletten te gebruiken zijn de weerstand verhogende werking (62%) en de goede aanvulling op de voeding (37%). Zelfs 17% gebruikt vitaminetabletten om te compenseren voor ongezond eetgedrag. Opmerkelijk is dat mannen minder opletten of ze voldoende vitamine C binnenkrijgen dan vrouwen.


Myreport twitter