Epilepsie is op Twitter vaak het onderwerp van hoon en misplaatste grappen. Dit blijkt zowel uit een Canadees onderzoek van begin 2012 als uit een recente analyse van het Nederlandse Twitterverkeer over de aandoening. Tussen 5 september en 8 oktober heeft het Nationaal Epilepsie Fonds 887 tweets verzameld met de woorden 'epilepsie' of 'epileptische'. Hieruit blijkt dat bij 32% van deze berichten spottende vergelijkingen worden gemaakt tussen een persoon of voorval en een epileptische aanval. In de berichten wordt vaak zelfs expliciet de draak gestoken met de aandoening.
Twitter bevestigt stereotiep beeld over epilepsie
Het Nationaal Epilepsie Fonds vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, want dergelijke tweets bevestigen hardnekkige en stereotiepe beeldvorming over de aandoening en dragen er aan bij dat sommige mensen niet open durven te zijn over hun epilepsie. Een greep uit een aantal van deze tweeHet Nationaal Epilepsie Fonds vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, want dergelijke tweets bevestigen hardnekkige en stereotiepe beeldvorming over de aandoening en dragen er aan bij dat sommige mensen niet open durven te zijn over hun epilepsie. Een greep uit een aantal van deze tweets:
- Op t station is dus iemand aan het breakdancen, leek eerder een epileptische aanval...
- Wat kun je het beste doen als iemand in bad een epilepsie-aanval krijgt? -- Snel je vuile was erbij gooien
- Mijn iphone kreeg net opeens zware epilepsie van al die mentions
'Alles wat schudt, valt of zich ongecontroleerd gedraagt, wordt vergeleken met epilepsie. Berichten op Twitter bevestigen het stereotiepe beeld dat er bestaat van epilepsie. Dit is ook een van de redenen dat sommige mensen met epilepsie liever niet over hun aandoening praten, omdat ze bang zijn voor de reactie van hun omgeving. Ze voelen zich gestigmatiseerd door de vele hardnekkige misverstanden en vooroordelen die er zijn', vertelt Renske Akerboom van het Nationaal Epilepsie Fonds.
Gelukkig zijn er ook tegengeluiden, zo blijkt de analyse. Een goed voorbeeld hiervan is een tweet gericht aan Jack van Gelder naar aanleiding van een uitspraak van hem in Studio Voetbal:
- "De vallende ziekte in het zestienmetergebied". We snappen wat je bedoelt, maar het is een beetje misplaatst #epilepsie
En zo zijn er meer van dit soort reacties. Vorig jaar startte een Amerikaanse acteur die een zoon met epilepsie heeft een internetcampagne om de komedie Tower Heist te boycotten. Aanleiding was een grap over epilepsie in de filmtrailer. De regisseur heeft vervolgens zijn excuses hiervoor aangeboden. Akerboom: 'We zijn blij met dit soort reacties en we hopen dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren. Uiteraard blijven wij doorgaan met het verstrekken van informatie over de aandoening op zo veel mogelijk manieren, ook via sociale media. Alleen meer kennis zorgt ervoor dat de maatschappij een duidelijker en reëler beeld van epilepsie krijgt. Want het is niet meer van deze tijd dat mensen zich schamen voor hun epilepsie.'