Het Nederlandse woningmarktvertrouwen is voor het eerst in 4,5 jaar negatief. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de regio’s Oost- en Zuid-Nederland is het sentiment gedaald. Daardoor staat de Eigen Huis Marktindicator in maart op 99 punten; één punt onder de neutrale waarde van 100.

 

Ruim 4 op de 10 Nederlanders vindt het momenteel een (zeer) ongunstige tijd om een woning te kopen. Ruim de helft van de starters, mensen die hun eerste eigen huis willen kopen, noemt daarvoor als belangrijkste reden de slechte betaalbaarheid van een koopwoning. Mensen die weinig of geen vertrouwen hebben in de ontwikkelingen op de huizenmarkt, zullen de koop van een woning uitstellen, of er geheel vanaf zien.

 

Doorstromers, mensen die willen verhuizen, zien het iets minder somber in. Toch vindt een derde het nu geen gunstige tijd om een ander huis te kopen. Dat komt vooral door de vaak erg beperkte keuze aan geschikte woningen, of er moeten zoveel concessies worden gedaan dat het enthousiasme snel afneemt.

 

Over de Eigen Huis Marktindicator

Vereniging Eigen Huis heeft samen met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft de Eigen Huis Marktindicator ontwikkeld. Deze meet specifiek voor de woningmarkt de stemming onder consumenten en onderscheidt zich hiermee van de algemene consumentenvertrouwensindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Eigen Huis Marktindicator baseert zich op maandelijkse peilingen onder een representatief aantal Nederlanders uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De peiling heeft vooral betrekking op belangrijke zaken voor de huizenmarkt, zoals de huizenprijzen, koopbereidheid en hypotheekrente. De Eigen Huis Marktindicator geeft het consumentenvertrouwen weer in een cijfer, waarbij 100 als neutraalwaarde geldt. Het hier weergegeven cijfer betreft een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde.

 


Myreport twitter