Rechtspraak heeft haar wortels in een lange traditie en is gebouwd op eeuwenoude fundamenten. Maar onze samenleving verandert in een hoog tempo. Van rechters en officieren van justitie wordt (steeds meer) verwacht dat zij rekening houden met de noden en behoeften van kritische burgers en samenleving.  Hoe is nu met behoud van het goede het oude te innoveren en maatwerk te leveren? Hoe kan een stevig en toch flexibel instituut worden vorm gegeven?


Stevig en flexibel
Dat kan alleen met rechters en officieren van justitie die met passie en gedrevenheid hun taak in de samenleving vervullen. Magistraten die zich met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardige samenleving. Voor instrumentele en verambtelijkte wetstoepassers is daarbij geen plaats.

SSR heeft opnieuw een drietal vertegenwoordigers uit de rechterlijke macht, wetenschap en kunst, bereid gevonden ieder vanuit hun eigen gezichtspunt de betekenis van passie voor het werk van de magistraat te belichten. Dagvoorzitter is Chazia Mourali.

In navolging van het succes van vorig jaar organiseert SSR, het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie op 11 oktober a.s. in Felix Meritus de tweede Meillo-lezingcyclus over de 'Passie voor het recht', waarin de betekenis van passie voor het werk van de magistraat en de passie voor het recht centraal staat.

MEILLO-LEZING
Passie voor het recht
Donderdag 11 oktober 2012
15:00 tot 19:00 uur.
Shaffy-zaal van Felix Meritis te Amsterdam

SSR
SSR is het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie. SSR leidt o.a. met de raio-opleiding jonge juristen op tot rechter of officier en biedt een breed programma aan opleidingen en cursussen voor magistraten en hun medewerkers. Permanente educatie is van belang voor de kwaliteitsverbetering van de rechterlijke organisatie (RO), het op peil houden van het vak en de continue persoonlijke en professionele ontwikkeling van elke medewerker uit de RO. Jaarlijks ontvangt SSR 25.000 cursusdeelnemers.

SSR heeft in 2011 de Meillo-lezing in het leven geroepen om jaarlijks met het thema 'Passie voor het recht' een breed publiek te bereiken, geïnteresseerden in recht en rechtspraak te ontmoeten en aandacht te vragen voor magistraten die zich met passie inzetten voor een rechtvaardige samenleving. De Meillo-lezing ontleent haar naam aan voormalig raio en officier van justitie Eva Meillo, opgeleid bij SSR, die in 2008 bij een verkeersongeluk in Thailand is omgekomen, terwijl zij probeerde naar Nederland te reizen in verband met de Palm Investzaak. Passie en gedrevenheid waren voor deze jonge magistraat drijfveren bij het uitoefenen van haar vak.

Mr. Eva Meillo prijs
Tijdens deze bijeenkomst wordt voor de eerste keer de mr Eva Meillo prijs, bestaande uit een geldbedrag van Euro10.000- en een penning, ontworpen door Da van Daalen, uitgereikt. Met deze prijs, een initiatief van de mr Eva Meillo stichting, wordt een persoon of groep geëerd, die door middel van een journalistieke en/of populairwetenschappelijke publicatie, een televisiedocumentaire, dramaserie, telefilm of toneelstuk, het werk van het Openbaar Ministerie op een onderzoekende, structurele en kritische manier inzichtelijk maakt voor een breed publiek. Genomineerden zijn Paul Vugts (journalist Het Parool), Vasco van der Boon en Gerben van der Marel (journalisten Financieel Dagblad) en het Team Niehe Media.




Myreport twitter